Sałatka makaronowa ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Od razu na wstępie napiszę Wam, że sałatkę zrobiłam z majonezowo-ketchupowym sosem, ale na zdjęciu widzicie ją zanim wszystkie składniki zostały z nim wymieszane. Prawda jest taka, że oblepione sosem liście szpinaku czy pomidorki nie wyglądają już tak ładnie 😉 Innym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z winegretem (tak jest podane w oryginalnym przepisie z książki Wiosna wege), ale wiecie już, że ja wolę majonez 😉 🙂

Sałatka bardzo smaczna. Zwiększyłam proporcje składników i zjedliśmy na kolację, a następnego dnia zabraliśmy sobie ją do pracy.

  • około 300-350 g makaronu
  • około 100 g świeżego szpinaku baby
  • 30 g orzeszków pinii
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • pęczek zielonych szparagów (niezbyt grubych)
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki majonzu
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Obwiązujemy nicią i stawiamy pionowo w garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty. Po przestudzeniu kroimy je na mniejsze kawałki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Szpinak myjemy, osuszamy.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika oraz orzeszki pinii.

Majonez łączymy z ketchupem w równych proporcjach. Doprawiamy ziołami prowansalskimi (z młynka), solą oraz pieprzem.

W dużej misce łączymy makaron z pozostałymi składnikami. Dodajemy sos, mieszamy. Posypujemy uprażonymi ziarnami.