Jak mrozić pokrzywę to temat dzisiejszego wpisu. Od razu powiem, że warto to robić by móc cieszyć się nią na dłużej. Jak to zrobić? Musimy odpowiedzieć sobie na pytanie w jakiej formie pokrzywy najczęściej używamy. Czy w formie soku, czy musu, pasty czy może w formie posiekanych listków? Tak właśnie ją zamroźcie!

Mamy maj, miesiąc pokrzywy wiosennej, młodej, pełnej super cennych dla nas właściwości. To teraz właśnie zanim pokrzywa zakwitnie warto ją zbierać, zrywać, robić sok, przetwarzać i spożywać.

Smacznego!

Więcej o właściwościach pokrzywy oraz o tym dlaczego warto je jeść przeczytacie tutaj.

O tym Jak zbierać pokrzywę przeczytacie tutaj.

O tym co dobrego zrobić z pokrzywy znajdziecie inspiracje tutaj.

Jak przechowywać pokrzywę.

Jak suszyć pokrzywę.

 

 

JAK MROZIĆ POKRZYWĘ:

  1.  Zaczynamy od zbiorów. Najpierw chroniąc ręce rękawiczkami zrywamy młode liście z wierzchołków roślin.
  2. Potem czas na kąpiel. Pokrzywę płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie aby usunąć kurz i resztki ziemi. Następnie osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty.
  3. Tak przygotowaną pokrzywę możemy mrozić.






    SOK I PULPA
  • Umyte liście układamy na sicie. Polewamy wrzątkiem z czajnika. Od razu wrzucamy do miski zimną wodą. Po minucie odcedzamy na sicie.
  • Potem pokrzywę przekładamy do blendera. Zalewamy zimną wodą dobrego gatunku (może być wystudzona przegotowana, może być filtrowana albo mineralna) tylko tyle by była do powierzchni pokrzywy. Miksujemy wszystko na koktajl.
  • Następnie jeden z ważniejszych kroków. Powstały koktajl przecedzamy na gęstym sicie.
  • Otrzymujemy sok oraz pulpę.
  • Sok od razu zamrażamy porcje w pojemniczkach na lód albo większe w silikonowych pojemniczkach do muffinek wstawionych w plastikowy pojemnik.
  • Pulpę z liści pozostałych po robieniu soku możemy mrozić w pojemniczkach na kostki lody lub silikonowych papilotkach na muffinki. Jak się zamrożą można zdjąć papilotki i wrzucić kostki do foliowej torby czy pojemnika i wrzucić do lodówki. Wykorzystać do zielonych koktajli, do przygotowania pokrzywowej zupy, jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub zrobić z nich naturalny nawóz do podlewania roślin.

jak mrozic pokrzywe

 

 

 

LIŚCIE

  • Umyte i osuszone liście obieramy z łodyżek.
  • Następnie siekamy drobno a potem wrzucamy luźno do torebki foliowej czy pojemnika plastikowego i umieszczamy w zamrażarce.