Placek ziemniaczany a'la pizza

Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! 
Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo proste w przygotowaniu i dość tanie, a efekt zaskakująco smaczny! Taki placek można również przygotować w wersji wegetariańskiej.
To świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych...

Pizza ziemniaczana

Składniki:

Placek:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g kiełbasy
  • 100 g tartej mozzarelli 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki ketchupu/sosu pomidorowego
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Placek:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy niewielką ilością oleju, aby placek nie przywarł) i wyrównujemy ją. 

Placek ziemniaczany

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35-40 min., aż będzie złocisty.

Pieczony placek ziemniaczany


Przygotowujemy składniki:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Kiełbasę również kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na upieczonym placku ziemniaczanym rozsmarowujemy ketchup lub sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wykładamy pokrojone dodatki - pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni jeszcze na około 10-15 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło.

Pieczony placek ziemniaczany a'la pizza

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pieczony placek ziemniaczany w stylu pizzy

Placek ziemniaczany pizza

Placek ziemniaczany a'la pizza pieczony w piekarniku

Komentarze

  1. O jaki fajny pomysł :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak włoska wersja naszych placków ziemniaczanych :) Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny