środa, 27 maja 2020

Chleb pszenno-żytni z ziarnami


No i dałam się wciągnąć w pieczenie chleba na zakwasie. Jest z tym trochę roboty, ale jaka przyjemność kiedy w niedzielny poranek w domu pachnie świeżym chlebem. Jak pysznie smakuje śniadanie gdzie jeszcze ciepłe kromki posmarowane są twarożkiem z rzodkiewką. Poezja :)


Potrzebujemy:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
75 g mąki pszennej
90 g letniej wody

Ciasto na chleb:
Zaczyn
220 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
60 g słonecznika
60 g pestek dyni
40 g siemienia lnianego
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli

Zakwas łączymy z wodą i mąką. Mieszamy wszystko drewnianą lub plastikową łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Kiedy zaczyn nam już przepracuje dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość wyrabiamy ręką (chyba, że macie ten super robot co  wyrabia takie ciasto za was). Kiedy ciasto już w miarę odchodzi od ręki to przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można posypać mąką lub posmarować wodą.  Przykrywamy keksówkę folią spożywczą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Ściągamy folię spożywczą i pieczemy chleb w 220 stopniach C przez 40 minut. Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i szybko, ale ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i wkładamy chleb już bez formy na kolejne 10 minut. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca z każdej strony.

Życzę Wam takich smacznych poranków na nadchodzący weekend <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz