maja 28, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i winogron

Dziś do obiadu przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej.
Jest kolorowa, fajnie chrupie, a jednocześnie ma słodkie dodatki, którym ja nie byłam w stanie się oprzeć (zwłaszcza winogrona to moja słabość 😉).

Surówka z kapusty pekińskiej i winogron - przepis

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
  • pół kapusty pekińskiej,
  • marchewkę,
  • jabłko,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść czerwonych winogron,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżkę syropu klonowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kapustę pekińską drobno posiekaj. 
2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Kapustę wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona.
4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos.
5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger