wtorek, 26 maja 2020

Bezowe serce z truskawkami


Bardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.

Składniki:

Beza:
4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Dodatkowo:
300g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
100g świeżych  truskawek
50g białej czekolady

Wykonanie:

1. Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać partiami cukier i miksować białka do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dodać mąkę, ocet i całość dokładnie zmiksować.

2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia (wcześniej narysować ołówkiem kształt serca) wyciskając rozetki bezowe jedna obok drugiej aby utworzyć bezowe serce.

3. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piec przez około 90-100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do wystudzenia.

4. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki.

5. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

6. Bezowe serce posmarować rozpuszczoną czekoladą, poczekać aż zastygnie, wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego ubitą śmietaną i ułożyć połówki truskawek, udekorować wedle uznania.





1 komentarz: