czwartek, 28 maja 2020

Szpinakowe żabki

 Wytrawne bułeczki drożdżowe, doskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami.





Składniki:

1 szkl. mleka,
1 jajko,
25 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku,
3 brykiety mrożonego szpinaku
ok. 400 g mąki,
¼ kostki stopionego masła



Wykonanie

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.


3 komentarze: