Owsiane pancakes (bezglutenowe) z owocami

male-placki-z-owocami

Pankejki, czyli małe placuszki podawane z odrobiną jogurtu i z ulubionymi owocami to zawsze pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie,  przekąskę czy też deser. Robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjne naleśniki, a dodać do nich można co tylko nam dusza zapragnie.
Moja dzisiejsza wersja jest bezglutenowa, przygotowałam ją na bazie zmielonych płatków owsianych. To fajna odmiana dla tych tradycyjnych pszennych pankejków. Na blogu jest przepis na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym oraz na klasyczne pancakes z owocami.

Owsiane pancakes (bezglutenowe) z owocami


Owsiane pancakes (bezglutenowe) z owocami

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na ok. 10 placuszków
Składniki:
  • 150 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • jogurt naturalny
Inspiracja: Cup cake factory
 


Wykonanie:

Płatki blendujemy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy jogurt, jajka, cukier, masło orzechowe i wodę lub mleko. Następnie dodajemy mąką owsianą i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na jeden placuszek potrzebujemy około 2 łyżek ciasta. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.





Komentarze