Serowo-brukselkowa zapiekanka

dnia

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Brukselki– 400g
  • Cebula czerwona- 100g
  • Ser cheddar- 250g
  • Śmietana 36%- 200g
  • Boczek plastry- 100g
  • Musztarda Dijon- 15g
  • Sól, czosnek w proszku,  pieprz cayene 1/3 łyżeczki
  • Pomidorki rzymskie- 80g – opcjonalnie

Większe brukselki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy. Cebulę w kostkę.

Boczek smażymy na chrupko i zdejmujemy z patelni.

Na rozgrzany tłuszcz z boczku wrzucamy brukselki i smażymy 4 minuty, następnie cebulę i przyprawy.

Smażymy do miękkości warzyw i nagrzewamy piekarnik do 200C.

Dodajemy musztardę i śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy.

Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.

Dodajemy przekrojone na pół pomidorki.

Zapiekamy do zrumienienia sera.

Po przygotowaniu posypujemy pokruszonym boczkiem.

Smacznego

Makro w 100g
193kcl B- 9g T-15,8g W-2g

Makro w porcji 286g
553 kcl B- 26,7g T-45g W-5,7g

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz