Do przygotowania potrzebujemy:
- Brukselki– 400g
- Cebula czerwona- 100g
- Ser cheddar- 250g
- Śmietana 36%- 200g
- Boczek plastry- 100g
- Musztarda Dijon- 15g
- Sól, czosnek w proszku, pieprz cayene 1/3 łyżeczki
- Pomidorki rzymskie- 80g – opcjonalnie
Większe brukselki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy. Cebulę w kostkę.
Boczek smażymy na chrupko i zdejmujemy z patelni.
Na rozgrzany tłuszcz z boczku wrzucamy brukselki i smażymy 4 minuty, następnie cebulę i przyprawy.
Smażymy do miękkości warzyw i nagrzewamy piekarnik do 200C.
Dodajemy musztardę i śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy.
Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.
Dodajemy przekrojone na pół pomidorki.
Zapiekamy do zrumienienia sera.
Po przygotowaniu posypujemy pokruszonym boczkiem.
Smacznego
Makro w 100g
193kcl B- 9g T-15,8g W-2g
Makro w porcji 286g
553 kcl B- 26,7g T-45g W-5,7g
Pycha!
PolubieniePolubienie