Krokiety z Kapustą i Suszonymi Grzybami Leśnymi


Krokiety to kolejne z moich ulubionych dań... W każdej postaci są przepyszne, czy z kapustą czy z grzybami czy z mięsem... kocham wszystkie a ty?

SKŁADNIKI na Naleśniki :

1l. mleka
3-4 szkl. mąki
szczypta soli
1 jajko

SKŁADNIKI na Farsz:

1 duża główka kapusty
4 cebule
sól
pieprz
garść suszonych grzybów leśnych mix
masło

DODATKOWO:

jajka
bułka tarta albo panierka
odrobina śmietany 30%
odrobina mleka
olej

WYKONANIE:

1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy sól, jajko i stopniowo mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej mikserem. Konsystencja musi być coś ala śmietana 30%. Smażymy na patelni z obydwóch stron.
2. Grzyby suszone zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, po tym czasie gotujemy aż do momentu odparowania wody, siekamy.
3. Kapustę dzielimy na 4 części, zalewamy wodą i gotujemy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy poszatkowaną kapustę i grzyby, smażymy na wolnym ogniu często mieszając. W razie potrzeby dodajemy po trochu masła. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na każdego naleśnika przez środek wzdłuż nakładamy farsz, zwijamy krokiety.
Jajko rozbijamy wraz z mlekiem i śmietaną.
Panierujemy: bułka tarta - jajko - bułka tarta.
Smażymy na oleju z obydwóch stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger