Ciasteczka maślane Tuiles
Jeśli kiedyś odbierzecie telefon, że za pół godziny będziecie mieli gości, a nie będziecie mieli akurat nic słodkiego, to pamiętajcie o tym przepisie … 😉 Składniki przeważnie zawsze są pod ręką, a samo przygotowanie tych maślanych ciasteczek – z przygotowaniem masy i pieczeniem włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‘Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‘dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… 😉 W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. 🙂 Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę 🙂 Spróbujcie bo naprawdę warto :)!
Ciasteczka maślane Tuiles
Składniki:
- 50 g masła niesolonego, miękkiego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko,
- 50 g mąki pszennej
- olej rzepakowy
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko – roztrzepane wcześniej widelcem – i chwilę miksować do połączenia. Jeśli masa się zważy, należy przełożyć ją do rondelka i na bardzo małym ogniu, delikatnie podgrzewać, mieszając cały czas. Jak otrzymamy już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką.
2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą.
3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest na to tylko chwila, bo szybko robią się twarde.
Smacznego 🙂
źródło: Step-by-step Baking
Ola in the kitchen
23/11/2013 @ 21:32
Czasami te proste ciasta, ciastka są smaczniejsze od tych wymyślnych 😀
kulinarny blog saman
20/11/2013 @ 11:16
Urocze ciasteczka, przepysznie wyglądają !
Dorota
22/11/2013 @ 17:58
Dziękuję Samantho i zapraszam :)!
Kaś
19/11/2013 @ 11:18
jakie fajne! hehe chyba też połowę bym zjadła zanim bym je przełożyła do nadania ksztatłu 🙂
Łucja
17/11/2013 @ 22:54
świetne 🙂 chętnie bym zrobiła, ale czy zdążę je ponakładać na wałek ?! trzeba spróbować 😀
lutka40
17/11/2013 @ 20:39
pięknie wyglądają !
basinepichcenie
17/11/2013 @ 19:45
Że akurat brakło mi masła… dodałam już do ulubionych. Chciałam na jutro do pracy zrobić. Ale zrobię na dniach. Fajny przepis…
Salvador Dali
17/11/2013 @ 19:23
oooo… i like it!
Proste, smaczne i słodkie ^^ 😀
Amber
17/11/2013 @ 16:50
Wyobrażam sobie ich maślany smak i to,jak chrupią.
Mmmmmm,kuszące…
Andźka
17/11/2013 @ 14:33
Uwielbiam szybkie, kruche ciasteczka. Dzięki zawinięciu na butelkach dla mnie wyglądają jak delikatne płatki, a nie dachówki 🙂
Cudne!
Opalanka
17/11/2013 @ 14:04
Ładniutkie i proste, lubię takie, przepis przysposabiam. Dziś też zrobiłam rano szybkościowe ciacha do słoika, czekają na fotografa;)
napiecyku
16/11/2013 @ 20:58
Ciasteczka rzeczywiście bardzo proste, a przy tym wyglądają apetycznie:)
domowacukierniaewy.b
16/11/2013 @ 15:22
Świetny przepis! Koniecznie do zapamiętania 🙂