czwartek, 21 maja 2020

Surówka z młodej kapusty

Jestem wielką fanką surówek. Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. 


Potrzebujemy:
1 mała główka młodej kapusty
1 marchewka 
1 jabłko 
1 czerwona cebula
0,5 pęczka koperku
0,5 pęczka pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki majonezu


Kapustę obieramy z grubych zielonych liści i szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy koperek i pietruszkę. Wszystko ląduje w misce. Dodajemy przyprawy, ocet oraz majonez. Całość mieszamy i już :) 
Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek, ale ja mimo wszystko wolę tę wersję z majonezem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz