Sałatka z kaszą gryczaną i liśćmi rzodkiewki


Wiosenna sałatka z warzywami, jajkami oraz kaszą gryczaną jest lekka, smaczna i pełna naturalnych witamin. Do zrobienia sałatki wykorzystałam również liście rzodkiewki.


SKŁADNIKI
  • 100g kaszy gryczanej
  • pęczek rzodkiewki z liśćmi
  • 15 sztuk pomidorów koktajlowych 
  • kawałek żółtej papryki
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki Vegety Natur do sałatek i dipów
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Każde jajko obrane ze skorupki kroimy na sześć części.

2. Łuskane pestki słonecznika umieszczamy na patelni i podgrzewamy. Prażymy je przez kilka minut uważając, aby ich nie przypalić. W trakcie prażenia słonecznik delikatnie zmieni kolor i zyska na aromacie.

3. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę osączamy z wody.

4. Pomidory, paprykę, rzodkiewkę i liście rzodkiewki myjemy i kroimy.

5. Przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.

6. Oliwę mieszamy z octem oraz Vegetą Natur i polewamy sałatkę.





Przepisy inspirowane naturą 

Komentarze

Popularne posty