wtorek, 19 maja 2020

Risotto z grzybami leśnymi

Ubiegły rok był bogaty w grzyby leśne, było ich naprawdę bardzo dużo. Zapewne w Waszych zamrażarkach i słojach nadal są przechowywane te dobrodziejstwa. Chcę Was zaprosić do zrobienia aromatycznego risotto właśnie z tymi grzybami.
SKŁADNIKI:

  • 350 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • kilka grzybów suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 3 listki lubczyku
  • 100 ml wina białego
  • sól, grubo mielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki

WYKONANIE:

  • suszone grzyby moczyć przez kilka godz. lub całą noc w szklance wody,następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku,
  • grzyby świeże oczyścić, pogotować około 20 min. z marchewką, pietruszką,selerem i lubczykiem(doprawić bulion ewentualnie solą),
  • do wody z grzybów wlać bulion i gotować go na małym ogniu około 10min.,
  •  cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę,
  • na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę,czosnek, dusić nie rumieniąc, przez około 10 min.,od czasu do czasu mieszając,
  •  grzyby świeże pokroić na plasterki, dodac do cebuli z czosnkiem, dusić razem do miękkości, następnie wyjąć grzyby na talerzyk,posypać solą i pieprzem,przykryć folią spożywczą,odłożyć,
  • na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż,dodać namoczone grzyby suszone,wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu, wlać wino, gotować kolejne 2 minuty, aż całe wino odparuje,
  • nastepnie wlać część bulionu i gotować risotto na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu , aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż,
  • dolewamy i odparowujemy bulion do momentu,gdy ziarna ryżu sa miękkie z zewnątrz,a al dente w środku,
  • teraz dodajemy odłożone grzyby, posiekaną pietruszkę, mieszamy (doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem) i risotto gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz