środa, 20 maja 2020

Omlety w tortilli,pyszna przekąska na ciepło i na zimno


Pyszne omleciki z ulubionymi dodatkami smażone z tortillą.Robi się je błyskawicznie i można zajadać, lub zapakować do pracy  czy szkoły, ciekawa alternatywa na coś pysznego zamiast kanapek. Za każdym razem możecie mieć inny smak, dodatki wybierzcie sami ,zobaczcie jakie to proste, polecam.Zobaczcie krótki film jak zrobić takie tortille krok po kroku:


Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki masła 
  • sól i pieprz do smaku
Ulubione dodatki:
U mnie:
  • tuńczyk w oleju
  • szczypiorek
  • żółty ser
  • kilka pieczarek
  • 2 plastry szynki
  • ser żółty 
  • młody szpinak
  • ser feta
  • papryka słodka i ostra
  • suszone pomidory 
  • oliwki
  • bazylia
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski,doprawiamy solą i pieprzem,roztrzepujemy trzepaczką.
na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy 1/4 masy jajecznej,zmniejszamy gaz i jak zaczną się ścinać brzegi to wykładamy na omlet nasze dodatki (np szpinak i fetę,lub tuńczyk i szczypiorek i tak dalej wedle uznania to co akurat macie w lodówce)na to kładziemy placek tortilli i dociskamy dłonią ,żeby się połączyła z omletem.
po chwili przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę,żeby tortilla się przyrumieniła.
zdejmujemy z patelni i po chwili zwijamy w rulon który przekrajamy na pół.Tak robimy z wszystkimi tortillami i za każdym razem możemy użyć innych dodatków lub tych samych - tu już pełna dowolność.
Możecie jeść od razu na ciepło lub zawinąć czy zapakować i wziąć ze sobą do szkoły czy pracy .
Smacznego!!





2 komentarzy

  1. Ten przepis jest genialny! Nie dość, że syty to mega zdrowy. Zamieniłam tylko tortillę pszenną na razową :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!