maja 21, 2020

Ryżowa sałatka z kurczakiem i warzywami

Sałatki ryżowe to jedne z moich ulubionych.
Są pyszne i bardzo sycące.

Świetnie sprawdzają się też w zasadzie o każdej porze - taką sałatkę możemy zjeść na śniadanie w domu, wziąć ze sobą do szkoły czy pracy jako drugie śniadanie albo podać ją na kolację.

Ja dziś przygotowałam sałatkę ryżową z kurczakiem i warzywami, które akurat miałam w lodówce.
To kolejny plus sałatek - możemy je przygotować robiąc jednocześnie porządek w lodówce 😄



Ryżowa sałatka z kurczakiem i warzywami - przepis na 4-5 porcji

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 250g pomidorków koktajlowych,
  • zieloną paprykę,
  • pół opakowania fety,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 70g oliwek,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 50ml oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Filety pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso.
3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
4. Pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w krążki, a paprykę w kostkę.
5. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z kawałkami kurczaka i warzywami.
6. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszaj, aby powstał sos, i polej nim sałatkę.
7. Fetę pokrój w kostkę i posyp nią zawartość miski.
8. Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger