Pieczone szparagi w boczku

Pieczone szparagi w boczku to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania tego warzywa. Aromatyczny boczek wędzony podkreśla delikatny smak szparagów a proces pieczenia wydobywa z nich co najlepsze.

Maj i czerwiec to miesiące w których mamy sezon na szparagi, warto właśnie wtedy je jeść bo są najsmaczniejsze i pełne witamin. Przy czym ich cena w tym okresie jest najbardziej atrakcyjna w ciągu roku.

Wolicie białe czy zielone? Co dobrego z nich przygotowujecie?

Jeśli szukacie inspiracji, zajrzyjcie do moich wpisów: Jak ugotować szparagi, Makaron ze szparagami, Jajecznica ze szparagami, Zupa ze szparagami, Pizza ze szparagami, Grzanki ze szparagami, Szparagi smażone.

Koniecznie spróbujcie tego dania, póki sezon na szparagi trwa.

 

 

PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI W BOCZKU

Składniki na szparagi w boczku:

  • 1 pęczek szparagów
  • ok 150g cienkich plastrów boczku wędzonego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa

 

Jak zrobić pieczone szparagi w boczku:

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw.
  2. Najpierw szparagi myjemy i obieramy – zobacz poradnik Jak obrać szparagi.
  3. Następnie szparagi spryskujemy niewielka ilościa oliwy i nacieramy po całości.
  4. Potem szparagi oprószamy sola i pieprzem.
  5. Następnie każdy szparag owijamy plastrem wędzonego boczku i układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
  6. Potem pieczemy ok 45 min w 180st.
  7. Smaczne i na ciepło i na zimno.
  8. *Zero Waste – obierki szparagów można wykorzystać / dodać do gotowania bulionu warzywnego.

 

Pieczone szparagi w boczku