Marynaty do mięs - 4 przepisy

Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc nie warto kupować gotowych marynat z wątpliwym składem. Dobra marynata to klucz do udanego grillowania!

Marynaty do mięs


1) Marynata kebabowa

Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna.

Marynata kebabowa


Składniki:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • szczypta chili


Wykonanie:

Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili. 
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie każdą połówkę kroję jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z jednego fileta otrzymuję 4 kawałki). Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
W gotowej marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Marynata kebabowa do kurczaka



2) Marynata na bazie sosu sojowego

Marynata w stylu orientalnym na bazie sosu sojowego z dodatkiem oleju, soku z cytryny, miodu, czosnku oraz świeżego imbiru. Mięsa przygotowane w ten sposób mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Idealna do kurczaka i wieprzowiny.

Marynata tajska


Składniki:
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili


Wykonanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce łączymy ze sobą olej z sosem sojowym. Dodajemy sok z cytryny, miód, przeciśnięty czosnek, starty imbir oraz mieloną paprykę słodką i chili. Mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie każdą połówkę kroję jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z jednego fileta otrzymuję 4 kawałki). Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
W gotowej marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. 
Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Marynata z sosu sojowego



3) Marynata musztardowa

Marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealnie nadaje się do karkówki.

Marynata do karkówki


Składniki:
  • 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

W misce łączymy na przemian musztardę sarepską z olejem. Dodajemy musztardę francuską, sos sojowy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz majeranek. Przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie każdą połówkę kroję jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z jednego fileta otrzymuję 4 kawałki). Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
W gotowej marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Marynata musztardowa



4) Marynata curry

Marynata curry o orientalnym smaku, na bazie jogurtu greckiego, dzięki któremu mięso kruszeje i robi się delikatne. Zawiera również sok z cytryny, czosnek oraz paprykę mieloną. Dzięki mieszance przypraw curry marynata ma charakterystyczny, pikantny oraz intensywny smak i aromat. Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Marynata do drobiu



Składniki:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili


Wykonanie:

Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - curry, paprykę słodką mieloną oraz chili. Mieszamy. 
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie każdą połówkę kroję jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z jednego fileta otrzymuję 4 kawałki). Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
W gotowej marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

P.S. W tej marynacie przygotowałam fileta z kurczaka na szaszłyki - dlatego pokroiłam go w większą kostkę.

Marynata curry


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny