czwartek, 21 maja 2020

Tarta z rabarbarem na kruchym cieście


Tarta z rabarbarem na kruchym spodzie, z budyniem i delikatną galaretką z soku jabłkowego z rabarbarem.

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,

  • budyń:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na pół litra mleka),
  • 350 ml mleka,

  • rabarbar:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu,

  • galaretka:
  • 300 ml soku (u mnie sok jabłkowy z rabarbarem),
  • 8 g żelatyny,


Rabarbar: rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm.
W garnku rozpuścić cukier i lekko skarmelizować, uważając aby nie przypalić.
Wrzucić pokrojony rabarbar oraz rozmaryn, wlać 3 łyżki wody, zamieszać i zagotować.
Przykryć i odstawić do ostudzenia.

Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem.


Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi, ponakłuwać widelcem.


Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem… 


ja obciążyłam dnem od tortownicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut.

Budyń: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml.


Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Galaretka: żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy żelatyna się rozpuści, wlać do niej trochę soku i wymieszać, następnie wlać żelatynę do reszty soku.
Jeżeli użyjemy soku tłoczonego galaretka będzie luźniejsza. Warto przemycić taki prawdziwy sok, a nie sztuczne galaretki.
Odstawić galaretkę, aż zacznie lekko tężeć.


Wylać galaretkę na tartę i odstawić do zastygnięcia.

Do przyrządzenia galaretki użyłam soku tłoczonego z jabłek i rabarbaru. Soku bez dodatków, polepszaczy, wody, cukru i sztucznych witamin, dlatego też kolor galaretki nie będzie idealny, ale smak wynagrodzi tę niewielką niedogodność ;)
A i dzieciom można „wcisnąć” trochę naturalnych witamin. Czyli przyjemne z pożytecznym i bardzo smacznym. Polecam sok jabłkowy z rabarbarem i sok jabłkowy z truskawkami firmy Wiatrowy Sad.




zastawa z 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz