Ingredients
-
Na ciasto
-
300g Mąka pszenna
-
150 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
25g Drożdże
-
1 łyżka Cukier
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na farsz
-
1 łyżka Olej
-
300g Pieczarki
-
2 średnie Cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
do posypania Sezam
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
Ostatnio zacząłem sporo rzeczy samodzielnie wypiekać. Sprawia mi to niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Gdy wyciągam pięknie wyrośnięte, pachnące i zarumienione pieczywo z własnego piekarnika, to automatycznie na buzi pojawia się uśmiech. Były już klasyczne domowe bułki pszenne, a dzisiaj nadszedł czas, na nadziewane lub jak kto woli, faszerowane bułki z pieczarkami
Czy można czymś wzbogacić bułki z pieczarkami?
Pewnie, że tak. Przepis podany jest podstawowy. U mnie wleciało dodatkowo np. wędzone tofu. Fajnym dodatkiem mogą być również suszone pomidory lub tempeh. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia
Te bułki z pieczarkami, to idealna propozycja na śniadanie w domu, jak i w drodze. Sprawdź koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie.
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 300g | |
Mleko roślinne: 150 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Drożdże: 25g | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na farsz |
|
Olej: 1 łyżka | |
Pieczarki: 300g | |
Cebula: 2 średnie | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Sezam: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mleko roślinne, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, miękkie ale odstawać od palców. Przykryj je ściereczką. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Bardzo udane bułeczki, pięknie wyrosły, a nadzienie z pieczarek na pewno świetnie smakuje
Dzień dobry
Czy pieczemy w 200 i tylko termoobieg?
Ja piekłem bez termoobiegu. Po prostu góra-dół
Dziękuję
dziś wypróbuję
Drożdże suche czy mokre?
Mokre
Witam, czy tylko mi się wydaje czy w farszu jest tofu? Pozdrawiam
Haha, dałem sobie tofu wędzone do kilku sztuk
Czy można zamrozić bułki przed pieczeniem? Jeśli tak to jak wtedy je piec?
Po upieczeniu można. Przed niestety nie
Bułki bardzo dobre, polecam
ciasto zrobiłam jak na 8 porcji, a farsz jak na 10 (jedynie dałam tylko 2 cebule podsmażone na maśle zamiast ponad 3) i proporcje wyszły idealne 
Super! Bardzo mi miło
Przepyszne, jak praktycznie wszystko z tego bloga
Witam można zwykłe mleko
Tak
Swietny przepis, godzina na zrobienie sniadanja?
Nikt nie napisał, że to TYLKO na śniadanie. Poza tym nikt nie każe ci robić.
A sezam się nie przypiecze za bardzo? Mam już za sobą spalone posypki sezamowe i mnie to zastanawia