Strona główna Kuchnia Polska Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami

Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami

Uwielbiam szarlotki oraz jabłeczniki we wszelkich możliwych formach. Jednakże w sezonie na przepiękny i dojrzały rabarbar, postanowiłam połączyć miłość do ciast jabłkowych ze słabością do czerwoniutkiego rabarbaru. Tak powstał przepis na uroczą rabarbarotkę, która okazała się wielkim sukcesem.

Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury znacząco mięknie. W efekcie czego powstaje konsystencja przypominająca prażone jabłka. Rabarbar nie zawiera dużej ilości płynu, dzięki czemu całe ciasto będzie trzymało estetyczną formę. Takiej rabarbarowej szarlotce nikt się nie oprze! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania, jestem nim zachwycona pod każdym względem.

Rabarbarotka kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbarotka kruche ciasto z rabarbarem

5.0 z 19 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnia
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

170

kcal

Szarlotka z rabarbarem to niebiańsko pyszne ciasto. Prażony rabarbar z truskawkami pomiędzy kruchym maślanym ciastem. Jednym słowem rabarbarotka!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Kruche ciasto:

  • 200 g schłodzonego masła + odrobina do posmarowania blaszki

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki cukru drobnego

  • 1 łyżka cukru z wanilią

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 1 łyżka bułki tartej do posypania blaszki

  • OWOCOWE NADZIENIE
  • 400 g łodyżek rabarbaru

  • 100 g świeżych truskawek

  • 3 jabłka

  • 1/2 cytryny

  • 50 ml wody

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1/2 opakowania kisielu truskawkowego)

  • DODATKOWO NA WIERZCH
  • cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • NADZIENIE PLACKA
  • Rabarbar pokroić na plasterki grubości mniej więcej 1,5 cm. Najlepiej użyć głównie intensywnie czerwonych części rabarbaru, dla uzyskania apetycznego odcienia. Rabarbaru nie trzeba obierać, ponieważ pod wpływem temperatury całkowicie zmięknie. Truskawkom usunąć szypułki i pokroić na mniejsze cząstki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
  • Rabarbar i jabłka umieścić w garnku z grubym dnem, razem z cukrem, odmierzoną ilością wody i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Zawartość gotować do momentu aż owoce zmiękną, dopiero pod koniec dodać truskawki.
  • Do gorących składników dodać pokrojone truskawki oraz przesianą bezpośrednio do garnka mąkę ziemniaczaną lub wsypać 1/2 zawartości opakowania truskawkowego kisielu. Podgrzewając mieszać dokładnie masę, by uniknąć powstania grudek. Gotowe nadzienie pozostawić do przestudzenia.
  • KRUCHE CIASTO
  • Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito wprost na blat lub stolnicę. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier i cukier waniliowy. Masę zagnieść, łącząc ze sobą wszystkie składniki w konsystencję przypominającą kruszonkę.
  • Następnie wpić całe jajko i ponownie zagnieść ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Zimne ciasto lepiej się upiecze zachowując swój kształt, podczas pieczenia nie rozleje się po brytfannie.
  • Kiedy już marmolada z rabarbaru, jabłek i truskawek będzie zimna, a ciasto kruche schłodzone, przejść do kolejnego kroku. Przygotować brytfannę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm. Papier do pieczenia przesmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą, nadmiar bułki strzepnąć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 1 część kruchego ciasta rozwałkować wałkiem pomiędzy 2 kawałkami przezroczystej folii spożywczej. Najlepiej by uzyskany kształt ciasta, przypominał spód naszej blaszki do pieczenia. Ciasto rozłożyć na dnie brytfanny.
  • W następnej kolejności wyłożyć chłodny dżemik z truskawek i rabarbaru. Na wierzch drugą część rozwałkowanego ciasta, przygotowaną w podobny sposób jak wcześniej lub z ułożyć ją w formie kratki charakterystycznej dla szarlotki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika.
  • Po upieczeniu ciasto przestudzić, w innym wypadku będzie je ciężko ukroić i wydobyć estetycznie wyglądający kawałek. Po wierzchu oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sito.

Uwagi:

  • Szarlotka jest doskonała na zimno lub podgrzana w mikrofali i podana z lodami i keksem bitej śmietany.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. applepie

    Szarlotka z rabarbarem.. ale to bosko wygląda

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*