Witajcie!
Czas na kolejny zielony przepis ;) Jak przemycić szpinak komuś, kto za nim nie przepada? Oczywiście w naleśnikach, które chyba wszyscy uwielbiają! :)
Naleśniki, jak i budyń o smaku waniliowym, przygotowałam na roślinnym napoju ryżowym od Inki. Napój jest tak przyjemnie słodki, a jest to słodycz naturalna, że do ciasta naleśnikowego dodałam tylko łyżkę cukru. To co jutro na śniadanie?
Składniki:
(5 dużych naleśników)
- 1 szkl. napoju ryżowego od Inka
- 50 g. świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka do smażenia
- 120 g. mąki pszennej
Budyń waniliowy
- 1,5 szkl. napoju ryżowego od Inka
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Szpinak włóż do wąskiego i wysokiego naczynia. Wlej napój ryżowy i blenduj aż szpinak będzie zupełnie rozdrobniony. Wlej mieszankę do misy miksera, dodaj jajko, cukier, olej i mąkę. Mieszaj mikserem około 2 minut.
Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju i mocno rozgrzej. Wlewaj chochlą porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż minutę i odwróć na drugą stronę. Zdejmij naleśnika po kolejnej minucie.
W 1/2 szklance napoju ryżowego rozmieszaj żółtko i obie mąki tak, aby nie było grudek.
1 szklankę napoju doprowadź do zagotowania z cukrem i pastą waniliową (można zastąpić cukrem z wanilią lub ziarenkami wanilii). Wlej mieszankę z mąką i mieszaj energicznie. Gdy budyń zagotuje się, zdejmij go z ognia.
Naleśniki posmaruj gorącym budyniem i zwijaj jak lubisz ;)
Super pychota :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dziękuję!
Usuń