maja 18, 2020

Zielone naleśniki z budyniem waniliowym



Witajcie!
Czas na kolejny zielony przepis ;) Jak przemycić szpinak komuś, kto za nim nie przepada? Oczywiście w naleśnikach, które chyba wszyscy uwielbiają! :)
Naleśniki, jak i budyń o smaku waniliowym, przygotowałam na roślinnym napoju ryżowym od Inki. Napój jest tak przyjemnie słodki, a jest to słodycz naturalna, że do ciasta naleśnikowego dodałam tylko łyżkę cukru. To co jutro na śniadanie?

Składniki:
(5 dużych naleśników)

  • 1 szkl. napoju ryżowego od Inka
  • 50 g. świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka do smażenia
  • 120 g. mąki pszennej
Budyń waniliowy
  • 1,5 szkl. napoju ryżowego od Inka
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Szpinak włóż do wąskiego i wysokiego naczynia. Wlej napój ryżowy i blenduj aż szpinak będzie zupełnie rozdrobniony. Wlej mieszankę do misy miksera, dodaj jajko, cukier, olej i mąkę. Mieszaj mikserem około 2 minut.

Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju i mocno rozgrzej. Wlewaj chochlą porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż minutę i odwróć na drugą stronę. Zdejmij naleśnika po kolejnej minucie.

W 1/2 szklance napoju ryżowego rozmieszaj żółtko i obie mąki tak, aby nie było grudek.
1 szklankę napoju doprowadź do zagotowania z cukrem i pastą waniliową (można zastąpić cukrem z wanilią lub ziarenkami wanilii). Wlej mieszankę z mąką i mieszaj energicznie. Gdy budyń zagotuje się, zdejmij go z ognia.

Naleśniki posmaruj gorącym budyniem i zwijaj jak lubisz ;)






2 komentarze: