Surówka z młodej kapusty i czosnku



W tej surówce jest wszystko co lubię - surowa młoda kapusta, sporo czosnku i dużo kolendry. Po prostu bardzo smaczna, wiosenna surówka. Będzie świetnym dodatkiem do głównego dania, ale można po prostu zjeść dużą jej porcję z białym pieczywem, na lekki lunch.  Kolendra dodaje kapuście przyjemnego, wyrazistego aromatu. Ja kolendrę bardzo lubię i mogę dodawać w zasadzie do wszystkiego. Ci z Was, którzy kolendry nie lubią ( a wiem, że tacy też są), mogą zastąpić ją pietruszką. Nie będzie już to ta sama surówka, ale też będzie smaczna. Inspiracją był przepis podany przez Jamiego Olivera w jednym z jego programów.  Szczerze mówiąc, nie pamiętam czy użył pietruszki czy kolendry. Ja dodałam to co miałam w domu i co najbardziej lubię. Polecam!


Surówka z młodej kapusty i czosnku - przepis

składniki


  • 1 nieduża główka młodej, białej  kapusty, poszatkowana (po poszatkowaniu około 600g)
  • 30 g - duży pęczek kolendry
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

przydatne urządzenie



przygotowanie:

Kapustę przekroić na cztery części, zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Poszatkować  - użyłam robota. Czosnek drobno posiekać - użyłam siekacza do warzyw. Kolendrę pokroić, razem z łodyżkami. Do miski włożyć kapustę, dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.  Przykryć, odstawić na pół godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać dodatkowo listkami kolendry i lekko polać oliwą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary