Printfriendly

Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem



pomysł na śniadanie

Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem nieodmiennie kojarzy mi się z wiosną i wiosennym, lekkim i słonecznym śniadaniem. Jeszcze przyjemniejsze jest, gdy do przygotowania takiego śniadania używa się samodzielnie wyhodowanych produktów. Moja rzodkiewka jest już wysiana i powoli sobie rośnie, ale trzeba jeszcze trochę na nią poczekać, natomiast szczypior mam już własny :) 
To właśnie dlatego ostatnio mniej udzielam się na blogu, ponieważ mój nowy ogródek całkowicie mnie pochłania. Mimo, że nie jest duży i jeszcze niewiele w nim jest, to spędzam tam sporo czasu, ale muszę przyznać, że jest to niezwykle przyjemne zajęcie. 


Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dziś, przy okazji tego śniadaniowego wpisu, chciałabym podpowiedzieć Wam jak w łatwy sposób można wyhodować kilka podstawowych roślinek, które później możecie wykorzystać do przygotowywanych przez siebie potrawach. 
Na początek chciałabym zacząć od szczypioru (dymki). Można go wyhodować z cebuli lub czosnku. Mój szczypior, a właściwie dymka rośnie z kupionych kiedyś szczypiorków (spring onions). Białe końcówki z korzonkami wsadziłam do ziemi, trochę podlałam i czekałam. Po kilku dniach szczypior zaczął rosnąć i rośnie intensywnie cały czas. Wykorzystuję go do kanapek, czy jak dziś do wiosennego serka wiejskiego. 




serek z rzodkiewą przepis

Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem



Składniki dla 2 osób:


  • opakowanie serka wiejskiego 
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości)
  • kilka gałązek szczypioru
  • sól, pieprz


Jak zrobić serek z rzodkiewką i szczypiorkiem?


Serek wiejski przełożyć do miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do sera. Szczypior drobno posiekać i dodać do serka. 
Serek posolić i popieprzyć do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem. 


co na śniadanie

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dla mnie to taki smak dzieciństwa, zawsze wiosną moja mama robiła taki twarożek. A u mnie był wczoraj, ale rzodkiewka była w plasterkach na wierzchu, muszę zrobić też taki. Zazdroszczę Ci tego ogródka ;) Mi zostaje balkon na razie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, faktycznie to taki smak dzieciństwa ;) Rzodkiewkę można też pokroić w słupki, zamiast ścierać na tarce, wtedy jest bardziej chrupiąca, ale starta wydaje mi się bardziej soczysta ;)
      PS. Wkrótce postaram się wrzucić więcej zdjęć z ogródka, tylko czekam aż wszytko zacznie rosnąć, bo na razie jest dość zimno i wszystko jakoś słabo rośnie :(

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger