Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami

Mix warzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane   - także można przyrządzić je bez względu na pogodę za oknem.


Składniki:
duża cukinia,
mały bakłażan,
5-6 dużych pieczarek,
2 papryki czerwone,
1 papryka żółta,
duża cebula,
500 g filetów z kurczaka,
sól

marynata:
5 łyżek oleju z papryką i bazylią,
łyżka oregano,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta chili w proszku,
szczypta soli.

Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy razem.
Kurczaka kroimy w kostkę - mieszamy w marynacie. Odstawiamy na noc do lodówki.
Cukinię kroimy w plastry 1 cm grubości, bakłażana w pół plastry, cebulę w większe kawałki, pieczarki w zależności od wielkości na 4 lub kawałków, paprykę w większą kostkę.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i kurczaka, najlepiej jest zacząć i zakończyć od cukinii albo bakłażana.
Całość układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy delikatnie solą.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Komentarze