Surówka doktorka

Propozycja zdrowej i znakomitej w smaku surówki obiadowej. Sprawdzi się też jako dodatek do śniadania lub kolacji. Kolorowa i pachnąca świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 15 dag marynowanej papryki czerwonej i/lub żółtej
  • 1 cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
sos:
  • 4-5 łyżek oleju/oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku

    Sposób przygotowania:
    Kiszoną kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Paprykę pokroić na paseczki, a cebulę w kosteczkę. Składniki umieścić w misce. Olej/oliwę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sos doprawić do smaku. Składniki zalać sosem i dokładnie wymieszać. Wierzch surówki posypać szczypiorkiem.