BIAŁY DRIP – polewa z białej czekolady

by Magdalena Indyka
biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,
image_print

Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort.

Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Biały drip:
  • 110 g białej czekolady lub więcej
  • 50 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
  • biały barwnik/wybielacz 
  • kolorowe barwniki spożywcze, jeśli chcemy uzyskać np. różowy drip
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
  2. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy idealny biały kolor dripu.
  4. Biały drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy dla mnie ma idealną konsystencję).
  5. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy biały drip.
  6. Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople. Wtedy też tynk się nie rozpuszcza pod ciepłym dripem. 
Uwagi:
  1. Biały drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
  2. Ilość białej polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Do dripu używam czekolady Wedel. 
  4. Biała polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
  5. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
  6. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  7. Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.

Smacznego :).

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

31 komentarzy

Karolina 07/01/2024 - 11:49

Witam, czy jakbym chciała zrobić drip z karmelowej czekolady (tej z Wedla) to czy proporcje mogą być te same co do białej czekolady czy jest to jednak inny rodzaj czekolady? I jeśli proporcje muszą być inne to mogłaby je Pani oszacować? Już nie chodzi mi o to, żeby drip był biały, po prostu jestem ciekawa, czy można zrobić go w wersji karmelowej 😀
Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2024 - 13:56

Można zrobić. Robiłam ostatnio kremy z karmelowej czekolady Wedla i zauważyłam, że jest ona twardsza od tej białej. Muszę jej dodawać mniej lub więcej śmietanki dać. Dlatego przy dripie może być tak samo. Ciężko mi określić ile dać więcej śmietanki. Na początku dałabym 10 g więcej. Jeśli po rozpuszczeniu czekolady masa będzie gęsta to proszę dodać więcej. Ale na początek proszę zrobić z proporcji na drip z białej czekolady i zobaczyć jak wyjdzie. Jeśli masa będzie płynna to ok. Jeśli po lekkim schłodzeniu będzie bardzo gęsta, to ponownie podgrzać i dodać więcej śmietanki.

Odpowiedź
Karolina 10/01/2024 - 20:44

Dziękuję☺️☺️

Odpowiedź
Anna 22/01/2021 - 09:26

Czy na drip można położyć wydruk cukrowy?
W którym momencie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/01/2021 - 11:22

Na drip kładłam tylko opłatek waflowy. Położyłam zanim drip wysechł, aby opłatek się przykleił. Opłatek cukrowy to masa cukrowa, która jest elastyczna. Położyłabym go na jeszcze miękkim dripie. Ogólnie na drip można położyć ozdoby z masy cukrowej. Ale opłatka nigdy nie kładłam i nie wiem jak się zachowa.

Odpowiedź
Magdalena Sulik 17/01/2021 - 20:16

Czy biały drip można zafarbować na pastelowy róż?
Jaki barwnik najlepiej użyć? Czy wcześniej powinnam drip wybielić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/01/2021 - 22:41

Ja używam barwników Wilton i Sugarflair. Tutaj jest przepis na kolorowy drip.

Odpowiedź
Madzia 19/12/2020 - 20:26

Czy na taki drip można kłaść bezpośrednio bezy i makaroniki? I czy można go polać na schłodzony tort otynkowany kremem maślanym z mascarpone z pani przepisu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/12/2020 - 16:47

Tak i tak 🙂 Bezy i makaroniki układamy na orcie przed podaniem. Bezy chłoną wilgoć z lodówki.

Odpowiedź
Madzia 25/12/2020 - 00:48

Czy godzina przed postawieniem na stół to będzie za szybko? Chciałabym uniknąć składania tortu przy gościach

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/12/2020 - 22:39

Godzinka przed będzie ok.

Odpowiedź
Ola 04/02/2021 - 13:56

Czy sypkim barwnikiem w kolorze miedzianym lepiej zabarwić drip z białej czy ciemnej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2021 - 16:17

Na czarnym kolorze złote barwniki lepiej wg mnie się prezentują.

katia 08/11/2020 - 23:10

witam czym Pani nakłada drip

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/11/2020 - 17:20

Małą łyżeczką lub workiem cukierniczym z malutką dziurką.

Odpowiedź
Monika 24/10/2020 - 19:49

Bialy drip to tez moja zmora. Albo za gesty albo za goracy. Masakra 🙁 chyba po prostu tezeb cwiczyc i cwiczyc

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2020 - 12:47

Też nie lubię białego dripu. Jest bardzo miękki i ciężko uchwycić idealną konsystencję.

Odpowiedź
KaKkasia 28/08/2020 - 19:08

Witam. Czy orientuje się Pani gdzie stacjonarnie można kupić wybielacz spożywczy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2020 - 19:28

W sklepach cukierniczych. W marketach ich nie ma.

Odpowiedź
Wiola 12/08/2020 - 10:36

Witam, mam pytanko – jakiej proporcji powinnam użyć, jeżeli chcę zrobić polewę dookoła tortu tylko na brzegu? Bez pokrywania wierzchu tortu? Obojętnie dla jakiej średnicy, swoją przeliczę w „Przeliczniku foremek”.. 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/08/2020 - 23:19

Nie robiłam tego typu dekoracji, ale z połowy będzie ok.

Odpowiedź
dzulia88 05/08/2020 - 12:06

Ile czasu tężeje drip na torcie nim będzie można położyć na torcie ozdobną figurkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/08/2020 - 13:42

Nie wiem. Nie liczyłam nigdy czasu zastygania. Coś ok godzinki.

Odpowiedź
Agata 06/07/2020 - 10:59

Czy drip można nałożyć na masę cukrową? Masa cukrowa się nie rozpuści?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/07/2020 - 22:33

Nie rozpuści. Polewa nie może być gorąca, a tort musi być schłodzony. Nie kładłam nigdy dripu na tort obłożony masą cukrową.

Odpowiedź
Martyna 24/06/2020 - 23:05

A bez dodania żelatyny z Seulem będzie coś nie tal czy za zadki ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2020 - 14:51

Nie trzeba dodawać żelatyny. Będzie ok. Mi pomaga żelatyna, aby za szybko nie spływała polewa.

Odpowiedź
Ewelina 02/06/2020 - 11:13

Czy na dripie można układać dekoracje z masy cukrowej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/06/2020 - 15:18

Tak, można 🙂 Zawsze można posmarować spód samą czekoladą, ale na dripie można położyć dekoracje z masy cukrowej.

Odpowiedź
Martyna 14/09/2020 - 20:31

Czy jak żelatyna za szybko stężeje w kremie to da się go jakoś uratować? Mam mega źle doświadczenia z żelatyną, boję się jej dodać do polewy czy do innych kremów…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/09/2020 - 21:24

Jak w kremie zrobią się grudki to nie znam sposobu jak to uratować. Ja zawsze do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję łyżeczkę kremu. Aby zrobić taką mieszankę żelatyny z kremem. Wtedy zaczynam miksować krem i wlewam żelatynę, kierując strumień na mieszadła. To zapobiega powstaniu grudek. A jak robisz drip wg przepisu to żadnych grudek nie będzie, bo tam dodajesz płynną żelatynę do ciepłej polewy i mieszasz.

Odpowiedź