czwartek, 14 maja 2020

Tiramisu bez jajek

Jeżeli potrzebuję przygotować deser na szybko przeważnie wybieram tiramisu w wersji bez jajek, a często nawet i bez dodatku alkoholu. Jest lekki i zawsze znajdą się na niego chętni. Jako kawosz nigdy nie potrafię przejść obok niego obojętnie.

Składniki:

250g mascarpone

400g śmietanki 36%

200g podłużnych biszkoptów

Filiżanka podwójnego espresso lub mocno zaparzona kawa rozpuszczalna

1 łyżka amaretto lub rumu (w wersji bez alkoholu aromat migdałowy)

Cukier puder do smaku – 3 łyżki lub więcej

Gorzkie kakao do posypania


Przygotowanie:

  1. Kawę zaparzyć. Odstawić do ostudzenia.  Dodać amaretto, rum lub aromat migdałowy.
  2. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dalej miksować. Na koniec dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
  3. Biszkopty namoczyć w kawie. Uważać, aby za bardzo nie zmiękły. Namoczone biszkopty ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
  4. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Wyłożyć pozostały krem i ponownie posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)