środa, 13 maja 2020

Naleśniki z jabłkiem


Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.







Składniki:



1,5 szklanki mąki 
1 szklanka maślanki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
1 szczypta mielonej kurkumy
1 szczypta  mielonego kardamonu
1 łyżeczka ksylitolu

Prażone jabłka:

800 g słodkich jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie:



Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na rumiano.

W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat.

Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz