poniedziałek, 11 maja 2020

Makaron z brokułem, cebulą i czosnkiem

Makaron z brokułem, cebulą i czosnkiem


Makaron na ostro z dodatkiem bogatych w witaminy i minerały składników - brokuła, cebuli i czosnku. 

Cebula i czosnek mają silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Warto je dodawać do potraw po obróbce termicznej, gdyż stają się wtedy łatwiej strawne.  


Przygotowanie dania zajmuje około 30 minut. 

Składniki:
- makaron penne z pszenicy durum,
- brokuł,
- czosnek,
- biała cebula,
- pieprz kajeński,
- pieprz czarny,
- sól,
- oliwa.

Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i gotować w osolonej wodzie około 15 minut.
2. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie.
3. Posiekać drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na oleju bądź oliwie, doprawiając pieprzem i solą.
4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowanego brokuła, następnie wszystko dokładnie wymieszać dodając odrobinę oliwy.
4. Wymieszać makaron z podsmażonymi: brokułem, cebulą i czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger