wtorek, 12 maja 2020

Tort kokosowy z konfiturą truskawkową by Oliwia :)

Przepiękny tort kokosowy wykonany przez moją przyjaciółkę Oliwię na specjalną okazję - urodziny jej Taty :) Jak tylko mi go pokazała, stwierdziłam, że takie cudo musi znaleźć się na blogu. W środku znajdziecie puszysty biszkopt, aksamitną masę kokosową i domową konfiturę truskawkową. Mnie ujęła cudowna dekoracja, sami zobaczcie :)

Przepis,zdjęcia i wykonanie: Oliwia Poźniak







Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 100 g ksylitolu( puder), lub cukru
  • 120 g mąki,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego w płynie.
Ubić białka ma sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka i aromat, dodać mąkę i chwile delikatnie wymieszać łyżka. Przelać do wysmarowanej masłem formy, piec 20 min w 180 stopniach.

Masa kokosowa:
  • połowa gęstej części mleczka kokosowego z puszki
  • tabliczka białej czekolady,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki ksylitolu
Mleczko gotować 30 min na małym ogniu, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiego kremu, mascarpone zmiksować z ksylitolem, schłodzić zarówno masę z czekolady i mleczka jak i mascarpone, po schłodzeniu wymieszać obie masy.

Warstwa truskawkowa:
  • mrożone truskawki ok 15 sztuk,
  • łyżka konfitury truskawkowej.
Mrożone truskawki gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji dżemu, dodać konfiturę.

Cześć masy kokosowej wymieszać z przygotowanym dżemem truskawkowym( będzie do posmarowania biszkoptu).

Do ozdoby: świeże truskawki, kwiat bzu, rafaello

Biszkopt przeciąć na pół i posmarować masa truskawkowa wymieszana z serkiem. Nałożyć górna cześć i posmarować biała masa kokosowa, przyozdobić dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)