Puszyste ciasto z owocami

Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka czerwonych porzeczek (lub innych owoców)

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: u mnie wysoka forma w kształcie serce (odpowiednia będzie kwadratowa forma 24 x 24 )

Przygotowanie:

Jajka wbijam do misy w całości. Miksuję je z dodatkiem cukrów do uzyskania puszystej masy (przez około 5 min). Następnie dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Miksuję cały czas dodając kolejne składniki na ciasto. 

Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam do niej ciasto, a wierzch posypuję owocami.  Ja użyłam zamrożonych porzeczek. Następnie wkładam formę do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut (do suchego patyczka)

Ciasto bardzo ładnie rośnie i nie opada. Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl