wtorek, 12 maja 2020

Placek z rabarbarem i truskawkami, czyli klasyka wiosennych słodkości

Piękna ta wiosna ostatnio!
Kilka deszczowych dni sprawiło, że dookoła zrobiło się jeszcze bujniej, zieleniej i gęściej.
Z osiedlowego warzywnika wylewa się masa świeżych owoców i warzyw, a wśród nich pierwszy rabarbar i truskawki.
Połączenie tych dwóch to absolutna klasyka i wiosenny must have na talerzach.
Pod kruszonką, w jogurtowym deserze albo pod postacią placka z owocami, ten duet zawsze wyśmienicie się sprawdza!
Na kuchennym blacie dziś pyszni się rabarbarowo-truskawkowe niebo pod kruchą kratką z ciasta.
Słodycz truskawek i delikatna kwaskowatość rabarbarowych łodyg idealnie ze sobą współgra, uzupełnia, rozpieszcza kubki smakowe.
Soczyste owoce wymieszane z nutą cynamonu i cytryną, zamknięte w kruchym, maślanym cieście, to lekkość i moc wiosennego smaku w każdym kęsie :)
Na drzewach delikatne kwiecie, pachną jabłonie i brzęczą pszczoły, w kubku ulubiona herbata albo kawa i kawałek ciasta wypełnionego po brzegi rabarbarowo-truskawkowym romansem z wiosną ♥
Wiosna za oknem, wiosna na talerzu, wiosna w głowie...biegnijcie po rabarbar! :)



























Placek z rabarbarem i truskawkami
Ciasto:
  • 200g mąki
  • 90g masła
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
  • 300g rabarbaru
  • 250g świeżych truskawek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
1. Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj w kulę i schłodź w lodówce przez 15min.
3. Podziel ciasto na 2 części, małą i dużą. 
4. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód i ścianki formy do tarty lub tortownicę.
5. Małą część rowałkuj na koło o średnicy zbliżonej do średnicy formy i wytnij paski, to będzie kratka.

Nadzienie:
1. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na kawałki ok. 1cm.
2. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki i wymieszaj z rabarbarem.
3. Owoce wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, sokiem i skórką z cytryny.
4. Wyłóż owoce na ciasto, przykryj kratką z ciasta.
5. Piecz w 180*C przez 50-60min.

Smacznego!








































Rhubarb and strawberries pie
Crust:
  • 200g flour
  • 90g butter
  • 4-5 tablespoons of cold water
  • 1 teaspoon of sugar
Filling:
  • 300g rhubarb
  • 250g fresh strawberries
  • zest of 1/2 lemon
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/3 teaspoon ground cinnamon
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1 tablespoon of potato/ corn starch
  • pinch of salt
Method
Crust:
1. Knead a smooth dough with all ingredients.
2. Form into a ball and cool in the fridge for 15 minutes.
3. Divide the dough into 2 parts, small one and large one.
4. Roll out a large part of the dough and line the bottom and walls of the tart mold or cake tin with it.
5. Roll out a small part into a circle with a diameter similar to the diameter of the mold and cut out strips, it will be a grid.

Filling:
1. Wash rhubarb, peel and cut into 1cm pieces.
2. Wash strawberries, remove stalks and cut into quarters, then mix with rhubarb.
3. Mix fruits with sugar, potato starch, cinnamon, lemon juice and lemon zest.
4. Put fruit on the dough, cover with a dough stripes.
5. Bake at 180 * C for 50-60min.

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...