Winegret to spolszczona nazwa sosu vinaigrette, co z francuskiego oznacza po prostu ocet. Jest to zimny sos do sałatek wykonywany głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego octu sos winegret może mieć żółty lub bordowy kolor.
Sos winegret przepis
Winegret to klasyczny sos do sałatek, który nawet zwykłą sałatę potrafi tak odmienić, że każdy będzie prosił o jej dokładkę (jak np. w przypadku tego przepisu: sałata lodowa do obiadu. Ja osobiście bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni – zdecydowanie częściej w wersji z sokiem z cytryny, gdyż ten smak bardziej mi odpowiada niż połączenie oliwy z octem winnym, ale wiadomo – każdy ma inny gust, więc poniżej prezentuję Wam kilka możliwości, byście mogli wybrać taki winegret, który najbardziej będzie Wam odpowiadać smakowo.
Składniki na różne wersje sosu vinegrette:
Sos winegret z octem winnym (wersja klasyczna):
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos winegret z sokiem z cytryny:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos vinegrette z musztardą i miodem:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
Przepis na sos winegret:
Sos winegret przepis podstawowy
- Do miseczki wlać ocet winny (lub sok z cytryny), dodać przyprawy (koniecznie na początku, bo łatwiej rozpuszczą się w occie – w oliwie będzie to już nieco utrudnione), a następnie oliwę z oliwek. Mieszać energicznie aż do połączenia składników. Ja do tego celu wykorzystuję nie za duży słoik. Wlewam do niego najpierw ocet (lub częściej sok z cytryny), dodaję sól i pieprz, a następnie delikatnie mieszam do połączenia się składników. Kolejno wlewa oliwę, zakręcam słoik i przez kilka sekund energicznie wstrząsam słoikiem, by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Tak przygotowanym sosem można polewać sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego!
UWAGA!
- Ilości składników podane wyżej w przepisie dotyczą 1 małej porcji – jeśli robicie dużą sałatkę rodzinną, to oczywiście składniki trzeba powielić i np. dać 9 łyżek oliwy i 3 łyżki soku z cytryny.
- Jeśli chcecie przygotować inne wersje tego sosu, np. miodowo-musztardową, to miód i musztardę należy dodać na samym początku do octu. Oliwę zawsze dajemy jako ostatni składnik.
- Wiadomo, że ocet i oliwa standardowo nie łączą się i całkiem normalną sprawą jest to, że sos ten szybko ulega rozwarstwieniu, dlatego przed podaniem należy go zawsze porządnie wymieszać.
- Tak przygotowany sos winegret można przechowywać w lodówce w słoiczku przez około 3 dni.
Czy wiesz,że…
Oliwa z oliwek, jak i inne tłuszcze wydobywają wartości odżywcze zawarte w warzywach. Umożliwiają absorpcję witamin A, D, E i K. Bez tłuszczów ich wchłanianie nie byłoby możliwe. Oliwa wydatnie wzmacnia również przyswajanie likopenu znajdującego się w pomidorach.
Podstawa w kuchni!
kiedyś mama używała tych gotowych, tylko do rozpuszczenia-zniechęciło mnie na długo :(
zawsze gości u mnie przy sałatkach :)