Jeśli masz ochotę na sushi, zrób je w domu w 20 minut. Bez zawijania smakuje równie smacznie jak rolowane futomaki.

Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

Sushi bez zawijania

sushi bez zawijania

Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Oto sushi bowl!

Pomysł zaczerpnęliśmy z bloga NaturallyElla, ale jej przepis wydał nam się trochę ubogi w smaki. Zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na przepis na Minimalistbaker (to jeden z naszych ulubionych blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Jak się później okazało, jest absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki (wiemy, sporo ich u nas na blogu), ale możesz je pominąć i zostać przy samym łososiu.  Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy!

Składniki:

  • Świeży ogórek
  • Pęczek rzodkiewki
  • Marynowany imbir
  • Duże awokado lub dwa małe
  • 250 g krewetek
  • 1/2 szklanki ryżu
  • Sól
  • Łyżka oleju
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sos sojowy do podania

Sos do ryżu:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1
Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta.

Krok 2
Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia.

Krok 3
W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało.

Krok 4
Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Ryż nadal powinien być sypki.

Krok 4
Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Na osobnej miseczce podaj sos sojowy.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie sprawdź też misę obfitościbuddha bowl.