Jeśli masz ochotę na sushi, zrób je w domu w 20 minut. Bez zawijania smakuje równie smacznie jak rolowane futomaki.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Sushi bez zawijania
Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Oto sushi bowl!
Pomysł zaczerpnęliśmy z bloga NaturallyElla, ale jej przepis wydał nam się trochę ubogi w smaki. Zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na przepis na Minimalistbaker (to jeden z naszych ulubionych blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Jak się później okazało, jest absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki (wiemy, sporo ich u nas na blogu), ale możesz je pominąć i zostać przy samym łososiu. Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy!
Składniki:
- Świeży ogórek
- Pęczek rzodkiewki
- Marynowany imbir
- Duże awokado lub dwa małe
- 250 g krewetek
- 1/2 szklanki ryżu
- Sól
- Łyżka oleju
- Łyżka soku z cytryny
- Sos sojowy do podania
Sos do ryżu:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta.
Krok 2
Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia.
Krok 3
W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało.
Krok 4
Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Ryż nadal powinien być sypki.
Krok 4
Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Na osobnej miseczce podaj sos sojowy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie sprawdź też misę obfitości i buddha bowl.