Oszczędna Zupa Tajska

Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę!

Niesamowicie smaczna, kryzysowa zupa tajska po polsku, z tego co akurat mamy w domu.

Bez krewetek, bez mleka kokosowego (nie miałam akurat więc dodałam zwykłe mleko i wiórki kokosowe).

Jeden składnik robi robotę i jest to tajska pasta krewetkowa Tom Yum. Kupuje ją w tym sklepie po taniości (12zł!) za ogromne pudło (400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę!

Najprostsza zupa jarzynowa, nie tylko dzisiejsza krewetkowa czy nawet gulasz, sos, warzywa z patelni z dodatkiem tej pasty zyskują zupełnie nowe wcielenie.

 

 

PRZEPIS OSZCZĘDNA ZUPA TAJSKA

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego
  • 3 litry wody
  • 1 szkl ryżu brązowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej suchej
  • 3 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum
  • 1 szkl mleka 3,2%
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu np ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonej kolendry lub świeżej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 5 szt ziele angielskie
  • 1 liść laurowy

 

 

Jak zrobić oszczędną zupę tajską:

 

  1. Zaczynamy od cebuli. Najpierw w garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Potem na oleju szklimy  pokrojoną cebulę.
  2. W następnym kroku do cebuli dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę. Dodajemy również ryż i soczewicę.
  3. Następnie warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i  kroimy w zapałkę. Potem do cebuli dodajemy, przesmażamy wszystko minutę.
  4. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut.
  5. Potem dodajemy mleko i wiórki kokosowe.
  6. Na końcu dodajemy pastę krewetkową Tom Yum i gotujemy jeszcze 10 min.
  7. Finalnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem, kolendrą.