maja 12, 2020

Tarta z kiszoną kapustą

Lubicie kiszoną kapustę?
Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄

Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo mają wystarczająco dużo cierpliwości, żeby nasmażyć wagon naleśników na krokiety.

Dlatego dziś pokażę Wam inną opcję - tartę z kiszoną kapustą.

Tartę przygotowałam z mąki graham, więc nie jest to klasyczne kruche ciasto, ale smakuje świetnie i doskonale łączy się z kapustą.

Tarta wymaga mniej pracy niż pierogi i jest mniej czasochłonna niż krokiety, ale jest równie pyszna 😋

Tarta z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
  • e00g mąki graham,
  • 120g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 żółtko.
Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:
  • marchewkę,
  • 400g kiszonej kapusty,
  • cebulę,
  • 4 pieczarki,
  • 4 daktyle,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • białko jaja.

1. Do mąki dodaj twarde, pokrojone w kawałki masło, sól, jogurt i żółtko, po czym szybko zagnieć rękoma (żeby ciasto nie złapało ciepła od rąk) albo wrzuć do malaksera i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie miało postaci zbitej kulki.
2. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia - jeśli używasz metalowej formy, to pamiętaj, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenie, jeśli masz formę silikonową, nie musisz używać papieru.
3. Formę z ciastem włóż na godzinę do lodówki.
4. Marchew zetrzyj na tarce, kapustę posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
5. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż chwilkę przyprawy, żeby nabrały więcej aromatu.
6. Na patelnię dodaj cebulę i przesmaż do lekkiego zrumienienia.
7. Dodaj marchewkę, po około minucie dodaj pieczarki i kapustę i smaż ok. 15 minut mieszając. Żeby farsz nie przywierał do patelni możesz dolać kilka łyżek wody
8. Kiedy kapusta będzie miękka dodaj posiekane daktyle.
9. Na koniec smażenia wlej roztrzepane białko i szybko wymieszaj, po czym odstaw farsz do przestudzenia.
10. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz ciasto przez 15 minut, po czym wyłóż na nie wystudzony farsz i piecz kolejne 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger