wtorek, 12 maja 2020

Zupa-krem z białych szparagów



Kremowa i delikatna w smaku zupa-krem z białych szparagów. Idealny pomysł na sezonowy obiad. Zupę-krem podałam z podsmażonym wędzonym boczkiem, aby dodać do niej odrobinę chrupkości.


Składniki na 3 porcje:
1 duży pęczek białych szparagów (0,5 kg)
3 szklanki wody
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)

do smaku
sól, pieprz, cukier

do podania
100 g wędzonego, surowego boczku


Szparagi umyć, obrać i odciąć z nich drewniane końcówki. Obrane szparagi pokroić na mniejsze części. Wodę zagotować, posolić i dodać do niej szparagi oraz obierki wraz z drewnianymi końcówkami. Gotować 15 minut, aż do miękkości szparagów. Wywar przecedzić i z powrotem włożyć do niego ugotowane szparagi. Kilka główek odłożyć do dekoracji. Zupę zblendować na gładki krem. Ewentualnie ponownie przecedzić, aby pozbyć się włókien. Zupę doprawić pieprzem oraz szczyptą cukru. Śmietanę wymieszać z mąką oraz odrobiną ciepłej zupy. Przygotowaną zawiesinę wlać do gotującej się zupy. Wymieszać i chwilę gotować. Garnek zdjąć z ognia. Na sam koniec dodać roztrzepane żółtko i dokładnie wymieszać. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na suchej patelni. Zupę-krem przelać do talerzy, udekorować podsmażonym boczkiem i główkami szparagów. 

Etapy przygotowywania zupy-kremu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz