Paprykarz z makreli

Domowy paprykarz z makrelą wędzoną. Świetna i szybka propozycja na pyszne śniadanie.

Czas przygotowania:   40 minut

Ilość porcji: >4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 250 g makreli wędzonej
  • 100 g ryżu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

1. W osolonej wodzie gotujemy woreczek ryżu. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złocisty kolor z dodatkiem liści laurowych, ziela oraz pieprzu.

2. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym.

4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy.

5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania płynu.

Gotowe..Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz