poniedziałek, 11 maja 2020

Mannowiec

Nawet nie zauważyłam, że od mojego ostatniego postu minął miesiąc.
Spieszę więc z nowym wpisem, choć na pewno wielu z Was zna ten przepis.
Ale myślę, że wart jest uwagi.
Po pierwsze : jest bez pieczenia.
Po drugie : każdy sobie z nim poradzi.
Po trzecie : Jest smaczne i szybkie do zrobienia ( no trzeba poczekać aż się zetnie ).
Choć teraz gdy jest coraz cieplej na dworze mam mniej czasu to postaram się wrzucać coś nowego.
Tak więc zapraszam do lektury moich wiernych czytelników ale też tych całkiem nowych.


Mannowiec


Mannowiec


Mannowiec - składniki


1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g masła
3 łyżki kakao
herbatniki

Polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao ( czubate )
2 łyżki mleka

kolorowa posypka do ciast

Mannowiec - przygotowanie


Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno wyłożyć warstwą herbatników.
Do garna wlać mleko, dodać masło i wsypać cukier oraz kakao.
Zagotować.
Gdy mleko się zagotuje wsypać kaszę i energicznie mieszając gotować kilka minut aż kasza zgęstnieje.
Gorącą masę wyłożyć na ciastka, wyrównać powierzchnię i wyłożyć drugą część ciastek.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy a cukier rozpuści.
Polewy nie można zagotować.
Gotową polewę wylać na ciastka a gdy lekko stężeje posypać posypką.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia a potem kroić między ciastkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.