Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami – ależ to jest pyszne!

Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić kiszone rzodkiewki. Brzmi dziwnie? Może trochę, ale zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy.

Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie.

 

PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI

Składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis
  • 1 jabłko
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek

 

Jak zrobić sałatka z kiszonymi rzodkiewkami:

  1. Najpierw kapustę pekińską szatkujemy drobno.
  2. Potem jabłko kroimy w drobna kosteczkę.
  3. Następnie rzodkiewki kroimy w plasterki lub inne dowolne kawałki.
  4. Zaraz potem paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę a nawet siekamy nożem tworząc z niej relish.
  5. Potem listki bazylii rwiemy na kawałki.
  6. Finalnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  7. Na końcu doprawiamy do smaku.