Frittata z kurczakiem i szparagami FIT

Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega nam w lodówce. Niesamowicie smaczna, sycąca idealna na ciepłe dni. Do dzieła! 🙂

Składniki:
– 500g zielonych szparagów
– 300g piersi z kurczaka
– 4 jajka
– 100g ricotty
– 2 cebule
– 50ml mleka
– 50g tartego parmezanu
– 1-2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka w całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zmiękną. Szparagi pozbywamy zdrewniałych końców i kroimy na kawałki o długości 1cm, pozostawiając czubki w całości. Dodajemy je na patelnię i podsmażamy około 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy całość, a czubki odkładamy na bok. Jajka łączymy z ricottą, mlekiem i 35g parmezanu. Dodajemy pokrojonego lub poszarpanego w dłoniach kurczaka oraz szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wylewamy do formy i rozprowadzamy, a na wierzch układamy czubki szparagów oraz posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy 20 minut i podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz