Printfriendly

Frittata ze szparagami i papryką






Frittata ze szparagami i papryką

Wiosna w pełni, także i sezon na szparagi w pełni ;) Dlatego też dziś na naszym stole pojawiła się pyszna i kolorowa frittata ze szparagami i papryką. Frittata to proste, a niezwykle efektowne danie, które idealnie sprawdzi się na późne śniadanie, ale można także spakować ją do pudełka do pracy lub na piknik*. Gorąco polecam!


brunch co to jest


Frittata ze szparagami i papryką


Składniki:


  • 2 szalotki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • kilka szparagów (6-8 sztuk)
  • 5 jajek (większych, u mnie rozmiar "L")
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia


Jak zrobić frittatę ze szparagami i papryką?


Na żeliwnej patelni (lub takiej którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobniutką kostkę szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż szalotka się zeszkli.
Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz dolne części szparagów pokrojone na mniejsze kawałki (główki odłożyć, dodamy je później, ponieważ szybciej się gotują). Warzywa delikatnie doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i delikatnie je roztrzepać. 
Gdy warzywa będą al dente wlać jajka, dodać główki szparagów i smażyć na małym ogniu aż boki frittaty zaczną się ścinać.
Piekarnik nagrzać do 130-150 stopni (górna grzałka lub grill) i wstawić pod nią patelnię z frittatą. Zapiekać przez kilka minut, aż jajko na wierzchu ładnie się zetnie i delikatnie przyrumieni (3-5 minuty).
Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.

* Jeżeli frittatę chcecie spakować do pudełka do pracy lub na piknik, upewnijcie się że jajka są całkowicie ścięte! Wtedy także frittatę łatwiej się kroi. W takiej sytuacji odstawić frittatę do wystygnięcia i dopiero kroić. 


jak zrobić frittatę?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger