sobota, 9 maja 2020

Drobiowe leczo

Pyszny i rozgrzewający pomysł na obiad! Wolno gotowany oddaje cały smak, a przyprawy dodatkowo go wzmacniają! My uwielbiamy! Idealnie sprawdzi się również do słoików, kiedy to nie mamy czasu na gotowanie.




2 cebule
1 marchew
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
1 filet z kurczaka (250 g)
Przyprawa do mięsa
1 łyżka mąki pszennej
250 g kiełbasy drobiowej
2 ząbki czosnku
1 1,5 szklanki wody
250 g przecieru pomidorowego
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Słodka czerwona papryka
Oregano
Olej do smażenia



Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką pszenną. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Obraną marchewkę oraz pieczarki kroimy w półplasterki. Drobiową kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew i paprykę. Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy filet z kurczaka. Czekamy aż wszystko się przesmaży. Następnie dokładamy pieczarki i kiełbasę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Całość podlewamy wodą oraz przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym słodką czerwoną papryką, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu około 60 minut.






5 komentarzy: