Jak mrozić drożdże?

dodane przez Anett
Jak mrozic dozdze, jak mrozic swieze drozdze, drozdze piekarskie, czy mozna mrozic drozdze - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Drożdże w ostatnim czasie stają się towarem deficytowym. Dlatego pomyślałam, że wpis na temat jak mrozić drożdże może się okazać przydatny dla wielu osób – jak już zapasy kupione, nie można pozwolić, żeby coś się zmarnowało. W ogóle w kuchni nie dopuszczaj do sytuacji, żeby wyrzucać jedzenie. Przeglądaj zapasy, wykorzystuj to, co ma coraz krótszy termin przydatności do spożycia. Ale wróćmy do tematu…

Drożdże można kupić w sklepie w formie świeżej (kostka lub na wagę) i suszonej. Można też zrobić je w domu, ale dziś nie o tym. Suszone drożdże można przechować dłużej, okres jest zawsze podany na opakowaniu. Natomiast świeże drożdże mają trwałość o wiele krótszą i przechowywane w lodówce za długo zaczynają pleśnieć. Pamiętaj, że pleśniejący produkt jest bezwzględnie do wyrzucenia.

Metodą na przedłużenie trwałości drożdży, a tym samym najlepszą sposobem na posiadanie stale jakiegoś zapasu jest ich zamrożenie. Drożdże po rozmrożeniu w niczym nie ustępują tym świeżym, a największa zaleta to ta, że po prostu w domu są 😀

JAK MROZIĆ DROŻDŻE?

W zasadzie jak komu pasuje 😉 można zamrozić całą kupioną kostkę 100 g. Można, ale jeśli potem potrzeba mniejszą porcję ciężko jest przekroić, a pamiętaj, że nie można rozmrozić i zamrozić ponownie NICZEGO.

Najlepszym sposobem jest podzielenie na takie porcje, jak najbardziej nam pasują. Ja dzielę na kosteczki po 20 g lub po 25 g. Zazwyczaj tyle używam w przepisie i jest to dla mnie najbardziej optymalna ilość “na raz”. Jeśli nie wiesz jaka ilość najlepiej sprawdzi się u Ciebie, przejrzyj ulubione przepisy i na tej podstawie oceń jak dzielić.
Podział na gramy możesz przeprowadzić z użyciem wagi kuchennej, ale i bez niej łatwo. Zobacz – standardowa kostka 100 g podzielona na 4 równe części to po 25 g każda porcja. Przy podziale na 5 równych części będzie po 20 g. Prosta matematyka.

Dobrze jest kroić drożdże wraz z papierkiem, w który były zapakowane. Ale te ze zdjęcia, które kupiłam na wagę, dzieliłam bez papierka, bo był strasznie przemoczony i rozpadał się w dłoniach. Gotowe porcje/kosteczki możesz mrozić w pojedynczych pojemniczkach lub na przykład w foremkach do lodu. Można też zamrożone przechowywać w jednym, zbiorczym pojemniku/woreczku. Wtedy przed mrożeniem, żeby się nie sklejały, najpierw ułóż je w odstępach od siebie np. na desce, tacce, przykrywce od pojemnika. Kładź papierkiem do spodu, jak nie masz papierka połóż kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia, będzie łatwiej potem zdjąć. Gdy już będą zamrożone, możesz przesypać je do zbiorczego woreczka, np. strunowego (one się świetnie nadają do wielokrotnego użytku) lub pojemnika do zamrażania.

Zamiast kostek drożdże możesz też pokruszyć, w takiej formie zamrozić , a potem przesypać do pojemniczka. Jednak może się to okazać problematyczne przy pobieraniu jednej potrzebnej porcji potem. Niestety mogą się jednak ze sobą skleić za bardzo pomimo wcześniejszego zamrożenia “na sypko”.

Zamrożone drożdże możesz przechowywać do 6 miesięcy. NIGDY nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonych drożdży.

CO PO ROZMROŻENIU?

Wiesz już jak mrozić drożdże, ale ważne jest też jak je potem rozmrozić!

Rozmrażanie drożdży można wykonać na różne sposoby. Trzeba pamiętać, że po rozmrożeniu będą miały postać płynną. Identycznie dzieje się ze świeżymi drożdżami po dodaniu cukru, to prawidłowa reakcja. Z tego powodu rozmrażanie drożdży w małej miseczce spowoduje “stratę w materiale” przy przelewaniu ich do miski docelowej. Dlatego ja rozmrażam je w zależności od tego, kiedy mi będą potrzebne na takie sposoby:

  1. Jeśli wyjęłam drożdże odpowiednio wcześnie przed przygotowaniem ciasta, wkładam zamrożoną kostkę do miski, w której będę to ciasto przygotowywać. Po rozmrożeniu dodaję cukier, robię zaczyn i dalej jak z każdym drożdżowym.
  2. Jeśli wypiek planuję następnego dnia, wyjmuję potrzebną ilość i wkładam w małej miseczce do lodówki. Przez kilka godzin ich temperatura się zmieni (w lodówce też się rozmrożą).
  3. Jeśli mi się spieszy, bo zapomniałam je wyjąć lub mamy nagłą zachciankę 😉 zamrożoną kostkę wkładam na chwilę do mikrofali (tryb rozmrażanie) lub nad miskę z gorącą (ale nie wrzącą i nie gotującą się) wodą. Tutaj trzeba pilnować, bo drożdży nie można ogrzać za bardzo ani za szybko.
  4. Również jeśli mi się spieszy, zamrożoną kostkę wrzucam do ciepłego mleka, dodaję cukier, po chwili trochę mąki i robię zaczyn. Też działają i nic złego się nie dzieje.

Zobacz moje ulubione przepisy na wypieki drożdżowe!

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Cynamonki

Chlebe pizzowy

Racuchy drożdżowe na wodzie

Domowe kajzerki

Babka drożdżowa z masą makową

Bułki do hamburgerów

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

Gwiazdeczka 15 kwietnia 2020 - 18:13

Mrozimy od wielu lat 🙂 Ale co ciekawe jest to jak zrobić drożdże samej gdy nie ma ich w sklepie

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu