czwartek, 7 maja 2020

Zakręcone beziki kakaowe z truskawkami

Maj to taki piękny miesiąc!
W gęstwinach coraz zieleniej, pachnie powietrze po pierwszych majowych burzach, skrzą się krople deszczu w słońcu, kwitną bzy i wybuchają słońcem pola kwitnącego rzepaku.
A na straganach wciąż mnogość nowalijek, pierwsze szparagi i pierwsze truskawki, które naprawdę pachną sobą ♥
Pudełeczko tych ostatnich zabrałam do domu, pokroiłam w cząstki i ułożyłam na chrupkich z zewnątrz i ciągnących się w środku kakaowych, zakręconych bezikach.
Do tego jogurt naturalny, żeby przełamać wszechsłodycz bezy (chociaż jeśli ktoś woli bitą śmietanę, to nie ma przeszkód ;)) i rozkosz na talerzu gotowa! :)
Bo czy ktoś kiedyś zawiódł się na połączeniu bezy z truskawkami i truskawek z czekoladą?
Zaparzmy więc kawę w ulubionej filiżance bądź kubku, wyjdźmy na taras, balkon, do ogrodu i zatopmy zęby majowej przyjemności z kakao i truskawkami.
To takie proste!




























Zakręcone beziki kakaowe z truskawkami
Potrzebujesz:
  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao w proszku
Do tego:
  • jogurt naturalny
  • świeże truskawki
  • listki mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Ubij na sztywno białka z cukrem pudrem tak, aby masa była gęsta, lepka i lśniąca.
2. Dodaj ocet winny i dokładnie wmiksuj w masę.
3. Do masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj tak, aby powstały kakaowe wstążki - beza jest w biało-brązowe paski różnej grubości.
4. Wykładaj porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - mniej więcej wielkości bułki kajzerki.
5. Piecz w 100*C przez 60min.
6. Podawaj ostudzone bezy z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego!









































Cocoa swirl meringues with strawberries
Ingredients:
  • 3 egg whites
  • 3/4 cup powdered sugar
  • 1/2 teaspoon wine vinegar
  • 1 full spoon of cocoa powder
Additionally:
  • natural yogurt
  • fresh strawberries
  • mint leaves
Method:
1. Whisk egg whites with powdered sugar until stiff peaks, so that the mass is thick, sticky and shiny.
2. Add wine vinegar and mix thoroughly into the mass.
3. Add cocoa powder to the mass and mix gently so that cocoa ribbons are formed - the meringue is in white-brown stripes of different thickness.
4. Line portions of meringue on a baking tray lined with baking paper - about the size of a Kaiser roll.
5. Bake at 100*C for 60min.
6. Serve cooled meringues with a dollop of yogurt, fresh strawberries and mint leaves.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...