Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Bez mięsa / Without meat Obiad /Dinner Polska / Poland

Halloumi Za’atar, Daktylowo-miętowa cebula, kwaskowy kuskus

Nie jestem kucharzem, ale kieruję się w gotowaniu jedną zasadą, balansem smaków, jeśli coś jest kwaśne, musi być coś słodkiego, jeśli pikantne, musi się to zmierzyć z czymś łagodnym itp….W tym daniu, które wymyśliłem, kiedy natknąłem się na przyprawę Za’atar, udało mi się to wszystko osiągnąć, kwaskowy kuskus, idealnie współgra ze słodką od daktyli cebulą, lekko pikantne halloumi fantastycznie równoważy się z warzywami w kuskusie, posmak mięty, nadaje świeżości i lekkość. Jedno z lepszych lub nawet najlepszych dań, jakie wymyślił i zrobiłem.

  • ? – 4
  • ⏳ – 60 minut
  • ?? – Polska

Kilka rzeczy musisz kupić, lista jest poniżej

  • Halloumi
  • 400 g halloumi
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 5-7 łyżek za’atar
  • Daktylowo-miętowa cebula
  • 10-12 czerwonych cebul pokrojonych w pół talarki
  • 100 g suszonych daktyli
  • Garść grubo posiekanej świeżej mięty
  • 5-7 łyżek melasy z daktyli
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Kuskus
  • 250 g kuskus
  • 3-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorków Piccolo
  • 1 zielony ogórek
  • 2 gałązki szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Sok z cytryny

Przepis na za’atar znajdziesz otwierając poniższe zdjęcie

Do dzieła

  • Halloumi przyszykuj wcześniej.
  • Pokrój je na kawałki w poprzek.
  • Wsyp za’atar do miski, dodaj 5 łyżek oliwy i wrzuć kawałki halloumi i dobrze je obtocz w przyprawie, schowaj do lodówki.
  • Przed podaniem, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i połóż kawałki halloumi i obsmaż je z każdej strony.
  • Kuskus, zalej wrzątkiem i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przykryj na ok. 5-7 minut.
  • Po tym czasie, wymieszaj, dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj, pozostaw, aż ostygnie.
  • W międzyczasie pomidorki pokrój na pół, ogórka obierz, wydłub nasiona i pokrój w pół talarki, szczypiorek pokrój na ok. 1.5 cm kawałki pod skosem.
  • Kiedy będziesz podawał, wrzuć warzywa do kuskusa, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Czas na cebulę, która zajmuje najwięcej czasu.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej 5 łyżek oliwy z oliwek.
  • Podsmaż cebulę dość mocno, doprawiając ją solą i pieprzem.
  • Wlej kubek wody, dodaj lekko posiekane daktyle i gotuj pod przykryciem, ok. 30 minut, aż cebula i daktyle będą miękki, możesz w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
  • Kiedy płyny, niemalże całe odparują, dodaj melasę z daktyli i listki mięty.
  • Delikatnie mieszając, doprowadź, aż całość się fantastycznie z karmelizuje.
  • Gotowe.

Smacznego, bo jak dla mnie, to jedno z najlepszych dań, jakie zrobiłem i jadłem.

Facet w kuchni, zaprasza Cię na kulinarną grupę na Facebook, znajdziesz ją, otwierając poniższe zdjęcie

Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]