Do przygotowania potrzebujemy:
- Mięso wieprzowo-wołowe – 400g
- Cukinia- 350g
- Masło- 80g
- Sos chili- 8g
- Czosnek- 15g
- Ser Mimolette- 3 plastry
- Sok z cytryny- 20g
- Papryczki chili- 15g
- Cebula w proszku- 1 łyżeczka
- Zioła sycylijskie/ włoskie- 1 łyżeczka
- Świeża posiekana pietruszka- 2 łyżki
- Sól, pieprz, papryka słodka
Do dekoracji- plasterek cytryny, skwarki z boczku
Cukinię pokroić za pomocą temperówki do warzyw. Posypać lekko solą i zostawić.
Mięso wraz z połową posiekanego czosnku, papryczek, ziół i pietruszki mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cebulę w proszku.
Z mięsa formujemy 6 płaskich kotlecików (np. za pomocą foremki do jajek). Na 3 kotleciki dajemy po plasterku sera i przykrywamy następnymi warstwami mięsa.
Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy „burgery” po 6 minut z każdej strony- w czasie smażenia polewamy mięso masłem z patelni.
Usmażone mięso odkładamy na bok, na patelnie dodajemy resztę masła i czosnek, smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy resztę papryczek i pietruszki, sos i gotujemy chwilę.
Dodajemy cukinię i mieszając smażymy do odpowiedniej miękkości ” makaronu”.
Makaron przesuwamy na brzeg patelni, dodajemy kotlety i smażymy jeszcze minutę.
Podajemy gorące.
Smacznego
Makro w 100g
156kcl B- 10g T-12g W-1,1g
Makro w porcji 319g
497 kcl B- 32g T-37g W-3,8g