Burgery czosnkowe w pikantnym sosie maślano-cytrynowym i makaronem z cukinii

dnia

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Mięso wieprzowo-wołowe – 400g
  • Cukinia- 350g
  • Masło- 80g
  • Sos chili- 8g
  • Czosnek- 15g
  • Ser Mimolette- 3 plastry
  • Sok z cytryny- 20g
  • Papryczki chili- 15g
  • Cebula w proszku- 1 łyżeczka
  • Zioła sycylijskie/ włoskie- 1 łyżeczka
  • Świeża posiekana pietruszka- 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Do dekoracji- plasterek cytryny, skwarki z boczku

Cukinię pokroić za pomocą temperówki do warzyw. Posypać lekko solą i zostawić.

Mięso wraz z połową posiekanego czosnku, papryczek, ziół i pietruszki mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cebulę w proszku.

Z mięsa formujemy 6 płaskich kotlecików (np. za pomocą foremki do jajek). Na 3 kotleciki dajemy po plasterku sera i przykrywamy następnymi warstwami mięsa.

Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy „burgery” po 6 minut z każdej strony- w czasie smażenia polewamy mięso masłem z patelni.  

Usmażone mięso odkładamy na bok, na patelnie dodajemy resztę masła i czosnek, smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy resztę papryczek i pietruszki, sos i gotujemy chwilę.

Dodajemy cukinię i mieszając smażymy do odpowiedniej miękkości ” makaronu”.

Makaron przesuwamy na brzeg patelni, dodajemy kotlety i smażymy jeszcze minutę.

Podajemy gorące.

Smacznego

Makro w 100g
156kcl B- 10g T-12g W-1,1g

Makro w porcji 319g
497 kcl B- 32g T-37g W-3,8g

Dodaj komentarz