Gofry z jogurtem

/ 3

Gofry z jogurtem to przysmak zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pyszny deser, który sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i naszym gościom. Chrupiące z wierzchu i przyjemnie mięciutkie w środku.

Gofry z bitą śmietaną i owocami
Sprawdziłam wiele przepisów na gofry, ale ten polubiłam chyba najbardziej. Gofry za sprawą dodanego jogurtu w środku są przyjemnie mięciutkie, wierzch zaś pozostaje chrupiący. Gofry najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, chociaż w tym przypadku nawet po kilku godzinach nie tracą prawie nic na swoich walorach smakowych.

Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków.
Gofry z owocami z mąki Polskie Młyny
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na gofry z jogurtem:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska Polskie Młyny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej lub masło do posmarowania gofrownicy

dodatki:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • konfitury
  • świeże owoce
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić gofry z jogurtem?

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć dodając stopniowo cukier, olej, jogurt i mleko.
  3. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  5. Przed dodaniem białek można już rozgrzać gofrownicę.
  6. Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy.
  7. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej na kratce, aby nie stykały się ze sobą.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie pierwsze są zjadane bez niczego albo tylko z samym cukrem pudrem.

    Zobacz również: gofry na wodzie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *