Zupa pieczarkowa


Zupa pieczarkowa
Uwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę

Co potrzeba:
  • 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/8 średniego selera,
  • 500 g pieczarek,
  • 200 g śmietanki 30% słodkiej,
  • 4 mniejsze ziemniaki,
  • Przyprawa Kucharek,
  • 2 łyżki masła,
  • Pieprz,
  • sól

Wykonanie:

Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki dodajemy do zupy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy płomień, wlewamy śmietankę, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy.

Smacznego :))

pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 30%, ziemniaki, kurczak, ćwiartki z kurczaka

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1